Erektilna disfunkcija kod mladih

Erektilna disfunkcija kod mladih

Erektilna disfunkcija kod mladih statistika

Erektilna disfunkcija je stanje koje tipično pogađa muškarce starije od 40 godina. No, erektilna disfunkcija kod mladih sve je učestalija. Kada muškarac dođe u svoje četrdesete godine života ima otprilike 40 % šanse da razvije neki oblik erektilne disfunkcije – bio on blag, umjeren ili težak. Za svako desetljeće nakon toga, rizik se povećava za 10 %. Iako je rizik od erektilne disfunkcije povezan sa starijom dobi, oboljeti mogu i muškarci mlađi od 40 godina.

Iako mlađi muškarci nerado traže liječenje erektilne disfunkcije, erektilna disfunkcija kod mladih ima mnogo uzročnika. Općenito, mlađi muškarci s erektilnom disfunkcijom imaju niži indeks tjelesne mase, veći broj testosterona i manje komorbidnih medicinskih stanja od starijih muškaraca. S druge strane, mlađi muškarci koji imaju erektilnu disfunkciju, imali su veće stope pušenja i zlouporaba droga, a oboje su poznati čimbenici rizika za erektilnu disfunkciju. Oko 8% muškaraca u dobi od 20 do 29 godina i 11 % muškaraca u dobi od 30 do 39 godina ima neki oblik erektilne disfunkcije.

Erektilna disfunkcija kod mladih i njeni uzroci

Kao što je navedeno erektilna disfunkcija kod mladih ima mnogo uzročnika. Erekcija je složen fiziološki odgovor koji uključuje mozak, hormone, živce, mišiće i krvožilni sustav. Problem u bilo kojem od ovih sustava može dovesti do erektilne disfunkcije. U većini slučajeva uključeno je više od jednog faktora. Osim fizioloških uzroka postoje i psihološki uzroci, od kojih neki igraju središnju ulogu u nastanku erektilne disfunkcije. Iako se nekad smatralo da je erektilna disfunkcija kod mladih posljedica gotovo isključivo psiholoških problema, novija istraživanja pokazuju da 15 do 72 % slučajeva erektilne disfunkcije kod mladih uključuje potpuno fiziološki uzrok.

Kod mlađih muškaraca uzroci se mogu općenito kategorizirati kao hormonski, neurološki ili ad vaskulogeni. Uključene su i nuspojave lijekova jer mogu izravno utjecati na razinu hormona. U muškaraca mlađih od 40 godina organski uzroci uključuju: dijabetes, hipogonadizmu, hipertireozu, epilepsiju, multiple sklerozu, bolest perifernih arterija, itd. Prekomjerno uživanje u nezdravim stvarima kao što su cigarete, alkohol, droga, i dr. može negativno utjecati na erekciju kod mlađih muškaraca.

Kako se dijagnosticira erektilna disfunkcija kod mladih?

Erektilna disfunkcija kod mladih se dijagnosticira na opsežniji način nego kod starijih muškaraca. Osim fizičkog pregleda, liječnik će pregledati vašu medicinsku i obiteljsku povijest kako bi provjerio postoje li čimbenici rizika koje možda imate. Također će vas pitati o svim lijekovima koje uzimate, uključujući one na recept i one koje uzimate bez recepta. Liječnik će također postaviti posebna pitanja o vašem stanju, uključujući kada je problem počeo, koliko je ozbiljan i što se događa u vašem životu.

Ova će im pitanja pomoći da shvate je li primarni uzrok fiziološki ili psihološki. Nagli početak erektilne disfunkcije ili isprekidane epizode erektilne disfunkcije ukazuju na psihološki uzrok, dok postupni početak erektilne disfunkcije više ukazuje na fiziološki uzrok. Postoje i neki drugi testovi i postupci koje bi liječnik mogao koristiti za dijagnosticiranje erektilne disfunkcije. Erektilna disfunkcija kod mladih se može dijagnosticirati i uz pomoć testova krvi i urina, ultrazvuka penisa, angiografijom penisa, intrakavernoznim testom.

Tagovi:

Naruči proizvode za potenciju

Ovaj proizvod nije dostupan putem interneta. Proizvod možete kupiti u najbližoj ljekarni na recept koji Vam je propisao Vaš doktor.